Skip to content

Norsk tech-startup bruker New York som springbrett

Norske ADD + SPACE bruker AI-teknologi som automatisk finner lagerplass til tingene du ikke har plass til. Konseptet har potensial til å revolusjonere en hel bransje. Nå kan du bli med som investor.

– Vi er som Airbnb, bare for tingene dine, sier Fredrik Engh, CEO i ADD + SPACE.

Den nevnte tjenesten for å bestille overnatting har gjort sømløs og digital formidling av kontakt mellom tilbud og etterspørsel til big business.

Med samme grunntanke har ADD + SPACE nå utviklet teknologi som linker sammen den økende etterspørselen i urbane områder etter såkalt «self-storage» – altså lager som betjenes av kunden selv – med tilgjengelig lagerkapasitet.

– Dette er et banebrytende grep med potensial til å revolusjonere self-storage-bransjen, fortsetter Engh.

12c1e246-8d11-4978-8420-928af25d6d86TEKNOLOGI: ADD + SPACE utvikler teknologi, ikke fysiske lagerbygg.Foto: Arild Danielsen / Arild Danielsen

Internasjonale ambisjoner

ADD + SPACE er noe så sjeldent som en norsk tech-startup med internasjonale ambisjoner. Dagens aksjonærer har allerede investert over 20 millioner kroner i selskapet, og de deltar i denne emisjonen med ytterligere 9 millioner kroner.

Selskapet har allerede lansert konseptet i New York og fått på sine første kunder. Grunnen er enkel: Der finnes verdens største self-storage-marked.

– Og når vi har fått fotfeste i New York, er vi klare for resten av USA, Europa og Norge – og deretter resten av verden, fortsetter Engh.

Nå henter selskapet kapital med meglerhuset Folkeinvest for å vokse videre. Valg av meglerhus gjør det enkelt for deg å bli med på laget.

Les investeringstilbudet

ENKELT: For brukerne er Add + Space en app som bare fikser alt for deg.
ENKELT: For brukerne er Add + Space en app som bare fikser alt for deg.Foto: Arild Danielsen / Arild Danielsen

Enormt, konservativt marked

Verdens byer vokser. Det bygges stadig mer kompakt. Parkeringsplass og bod er for eksempel ikke lenger standard til de mindre leilighetene i Oslo.

Dette gjør at self-storage-bransjen er i sterk vekst. Global omsetning i 2022 ble estimert til 60 milliarder USD, og veksten stipuleres til 5 prosent per år.

– Samtidig ser vi at aktørene som driver med self-storage er tradisjonelle eiendomsutviklere. Det krever og binder mye kapital. Og den største innovasjonen de siste 20 årene er vel innføringen av digitale låser til bodene, sier Engh.

b620e5ca-193b-44bb-ba41-6c0244c2b4edOLD SCHOOL: Bod med hengelås er en høyst tradisjonell lagringsteknologi. Teknologien ADD + SPACE tilbyr vil gjøre virkemåten virtuell – som en lagringsmulighet for fysiske gjenstander i en «sky» du ikke trenger å forholde deg til. Foto: Arild Danielsen

Les investeringstilbudet

Teknologi som formidler plass

Hvem som helst, både bedrifter og private, kan leie ut lagerplass gjennom ADD + SPACE – og dermed sikre seg en pen, passiv inntekt.

– I New York bruker vi alt fra private garasjer og loft til ledig kapasitet hos tradisjonelle self-storage-aktører, sier Engh.

Prinsippet er det samme som har gjort Uber til verdens største taxiselskap, uten at de eier en eneste bil. Uber formidler jo bare den kapasiteten andre tilbyr på en sømløs måte.

– Vi eier ingen lager, og de som henter og bringer for oss, driver for seg selv. Vi benytter for eksempel ledig kapasitet hos nettopp Uber-sjåfører til å frakte det som skal lagres, sier Engh.

Slik virker ADD + SPACE

Hos ADD + SPACE begynner alt med å laste ned appen. Her kan du både registrere din tilgjengelig lagerkapasitet eller du kan bestille lagring av det du ikke har plass til i leiligheten.

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Steg 4

Kjernen i teknologien ADD + SPACE benytter er bildegjenkjenning med AI (artificial intelligence). Den kunstige intelligensen klassifiserer gjenstandene og beregner plassbehov.

– En sykkel vil for eksempel kunne lagres i en kald kjeller, mens bøker eller elektroniske gjenstander må lagres varmt og tørt. AI-teknologien tar slike hensyn, forklarer Engh.

Når de gjenstandene du ønsker å lagre er meldt inn i appen, leverer ADD + SPACE egnede kasser hjemme hos deg. Når du er ferdig med å pakke dem, skanner du bare QR-koden på boksen.

– Slik har du alltid full kontroll over hva som er lagret. Du har jo oversikten med bilder av gjenstandene og tilhørende bokser på telefonen din. Da slipper du å lete når du skal hente noe frem igjen, du bare trykker på «lever hjem» i appen, fortsetter Engh.

Abonnementsprisen beregnes ut fra hvor mye du lagrer. Alle abonnementene ADD + SPACE tilbyr inkluderer henting, levering og forsikring.

GARASJEPLASS: Dersom du har plass til overs kan du leie den ut med Add + Space –  foreløpig kun i Brooklyn.
GARASJEPLASS: Dersom du har plass til overs kan du leie den ut med Add + Space – foreløpig kun i Brooklyn.

Mennesker skaper fremdrift

Etter lanseringen i USA er tilbakemeldingen på tjenesten svært positiv. Det gir selvsagt de 18 medarbeidere motivasjon til å stå på videre. Men for virkelig å kunne ta sats på det springbrettet de nå har i New York, trenger de også mer kapital.

– Derfor gjør vi nå denne emisjonen sammen med Folkeinvest. Vi har også en klar plan med de midlene vi henter: Vi skal drive målrettet markedsføring, vi skal utvikle teknologien vår videre, og vi skal utvikle staben vår i USA, sier Engh.

Han presiserer at det siste er svært viktig, også for et teknologiselskap:

– Teknologi er kjernen i det vi driver med, men det er menneskene som skaper fremdriften.

STERKT TEAM: ADD + SPACE har i dag et team med 18 medarbeidere. Etter emisjonen økes dette.
STERKT TEAM: ADD + SPACE har i dag et team med 18 medarbeidere. Etter emisjonen økes dette.

Alle kan investere

Det er verdipapirforetaket Folkeinvest som tilrettelegger for emisjonen i ADD + SPACE AS.

Allerede nå kan investorer og andre interessenter investere i og følge aktuelle emisjoner fra ADD + SPACE og andre selskaper som søker kapital.

– Du kan snart lese hele investeringstilbudet på Folkeinvest.no, tipser CMO Amalie Holt i Folkeinvest.

Les investeringstilbudet