Skip to content

Insekt - fremtidens matproduksjon?

Verden må doble matproduksjonen innen 2050 på begrensede ressurser. Invertapro, Norges første insektsprodusent, har siden 2016 jobbet for å etablere en sirkulær matproduksjon basert på insekter. Selskapet engasjerer og blir omtalt som en viktig bidragsyter i den presserende omstillingen Norge står ovenfor. 

Tidlig i november inviterte TV2 Invertapro til Nyhetsmorgen hvor lederteamet, Alexander Solstad Ringheim (CEO) og Trude Tronerud Andersen (CFO), fikk muligheten til å snakke om insekter, samt om Invertapro sin rolle som en bærekraftig fôrkilde til fisk og høns.

BILDE:  Trude Tronerud Andersen (CFO) og Alexander Solstad Ringheim (CEO) i studio 

Ringheim understreket at behovet for mer bærekraftig mat er nettopp det som gjør insekter til en god investering:

- Vi har behov for mye fôr til oppdrett og fjørfe. I dag importeres mye, bare 8 % er norskprodusert i oppdrettsindustrien. Det er behov for nye fôrkilder (1 million tonn innen 2030), og da kan vi like godt gjøre det på en bærekraftig måte. På den andre siden har vi 1,2 millioner tonn matavfall og organiske sidestrømmer. Vi kan fortsette å brenne disse, og få energi, eller så kan vi se på nye løsninger: Vi kan føre mat direkte tilbake til mat.

I 2022 gikk Norgesgruppen inn på eiersiden i selskapet, der deler av matavfallet fra dagligvaregigantens butikker går til larvemat.

Les investeringstilbudet

Er insekt menneskemat eller dyrefôr?

Selv om det er insekt til fôr som ligger til grunn i hovedsatsingen for de neste årene, får insekt som mat mye av oppmerksomheten når Invertapro omtales. Det er ikke uten grunn – mange finner det nok pirrende å utfordre forestillinger om hva som skal spises og ikke. Det kan også ha stor klimaeffekt om insektene går direkte til matfatet, uten å ta veien om en fisk eller kylling. Andersen forklarer hvorfor Invertapro likevel først og fremst satser på fôr:

- Insekt er god menneskemat som blir spist av 2,5 milliarder mennesker i dag. Her til lands er det nok litt nytt, men å spise en fisk eller kylling som har spist insekter går nok fint for de fleste.

Invertapro var likevel tidlig ute med å ha matprodukter på markedet, og beholder dette som en del av strategien fremover, i takt med en stadig større etterspørsel fra folk som vil spise insekt.

- Det er opp til den enkelte hva de vil spise, og hvorfor. Noen tenker på dyrevelferd, fotavtrykk eller klima. Men husk at verden er bygget opp av insekt – det er 10 kvintillioner insekter i verden, som ligger til grunn i alle matsystemene i dag. Det er på tide vi tar i bruk denne ressursen også i vårt matsystem, sier Anderen mens hun slår ut med armene. 

BILDE: Skjermbilde fra sendingen på TV2 nyhetskanalen 05.11.23, Nyhetsmorgen

Er dette fremtiden?

Når Ringheim blir spurt om hvorvidt insekt er fremtiden, understreker han at dette er en del av løsningen for et bærekraftig samfunn:

- Det er en veldig viktig del av hvordan vi må se fremover. Vi må respektere de ressursene vi har og benytte de så bra som mulig. Det er å produsere naturlig plantegjødsel, fôr og forhåpentligvis mat.

Også Jørgen Aspenes, senior tilrettelegger hos Folkeinvest, uttrykker stor tro på innovative løsninger for fremtiden:

- Det å investere i ny teknologi er med på å forme fremtiden. Å tilgjengeliggjøre investeringsmuligheter i selskap som er med på å gjøre en forskjell, gir folk flest muligheten til å stemme på hvordan de vil at fremtiden skal bli.

Les investeringstilbudet