Skip to content

Renate ønsker å tilby forbrukere et mer ansvarlig alternativ innen mote

Vi møter Renate Nipe på en kafé i Oslo sentrum for å stille henne noen spørsmål om ILAG, klesmerket hun stiftet i august 2020. Renate er utvandret vestlending og tobarnsmor. I tillegg er hun klesdesigner, gründer og alt-mulig-kvinne som utvikler kleskolleksjoner som er designet og produsert for å vare.

- Plaggene ILAG produserer skal bli det kjæreste plagget du har i skapet, som du ikke vil kvitte deg med. 

Hva gjør ILAG?

- ILAG tilbyr forbruker et mer ansvarlig alternativ innen mote. ILAG utvikler kolleksjoner i materialer som enten er resirkulert, mer naturlige eller i overskuddsstoffer. ILAG tilbyr kvinner et ansvarlig, avslappet og etisk produsert alternativ innen hverdagsmote.

Hva har vært viktig for deg når du startet et klesmerke?

- For meg har det vært viktig at ILAG skal lage hverdagsprodukter som er komfortable og allsidig nok til å bruke hjemme, men samtidig presentable nok til å brukes på jobb eller i sosiale sammenkomster. Vi skal inspirere kvinner til å bruke klærne ved flere anledninger og til gjenbruk av klær ILAG. Med ILAG skal vi kunne bruke klærne våre igjen og igjen.

Renate tar en sipp av kaffekoppen, før hun ser opp med engasjement i øynene: 

- I tillegg til dette har vi etablert retursystemer for klærne våre der kunder kan returnere brukte ILAG plagg til oss, før det returnerte plagget blir renset, reparert og/eller redesignet. Dette gjør at vi i fellesskap med kunden forlenger livet til hvert enkelt plagg.

 

Les mer og invester

Hvor blir klærne produsert?

- ILAG sine kolleksjoner blir designet og utviklet i vårt studio i Asker, vi produserer i Italia, Kina, Norge, Tyrkia, Portugal og India. Vi jobber med små fabrikker som alle følger våre etiske retningslinjer og som er eksperter på sine varegrupper.

Hvorfor har du begitt deg ut på dette oppdraget?

- Dagens raske mote er basert på masseproduksjon av rimelige klær i syntetiske materialer. Klærne er ofte produsert i tynne materialer for å selge klærne til lav pris med høy margin. Dette fører igjen til at klærne rett og slett ikke varer mer enn noen få år. Over 90 % av våre brukte klær eksporteres, mye havner på søppeldynger i hele verden. Her brytes plastbaserte plagg ned til mikroplast og forurenser naturen. Ca. 1/3 av mikroplasten i havet stammer fra plastbaserte tekstiler. Dette ønsket jeg å gjøre noe med! Vår bransje står overfor en omfattende endring, neste generasjon krever handling. ILAG skal være en del av denne endringen.

Hvordan kan vi som forbrukere ta mer bærekraftige valg?

- Det er mye man som forbruker kan gjøre. Innen mote pleier jeg å si at vi må bli flinkere til å kjøpe noe som vi selv opplever at passer oss og er gode design. For det i seg selv er også en av grunnene til at plagg vi kjøper ikke blir brukt. Vi vet jo alle at dersom et plagg ubehagelig å bruke blir det liggende ubrukt i skapet. Ved å bruke klærne våre dobbelt så mye som vi gjør i dag reduserer vi CO2-utslipp med hele 45%. 

Hvor kan man kjøpe ILAG sine klær? 

- ILAG lanserte hos 10 forhandlere i august 2020. ILAG har hatt økning hver sesong og selges nå i egen nettbutikk ilagilag.com og hos 27 forhandlere i Norge, Nederland og USA. I tillegg leier vi ut klær via Fjong i Norge og Danmark, samt at vi selger via appen Tise. Høsten 2023 planlegger vi å åpne opp for to nye markeder.

 

For å få til veksten, trenger dere kapital? 

- Ja, vi henter nå kapital til videre vekst i Norge og internasjonalt. Vi skal styrke teamet for å gjøre oss enda mer rigget for fremtidens sirkulære klesproduksjon.

Hvilke investorer søker dere? 

- Vi søker alle investorer som ønsker å bidra til en mer ansvarlig mote- og tekstilbransje.

Les mer og invester

 

Kreditering av toppbilde: Bildet er tatt av Trude Westby