Skip to content

Kvinnene som former morgendagen

Folkeinvest har vært med på å realisere gründerdrømmen til både Vilde Bergan og Karen Elene Thorsen. – De er begge viktige premissleverandører for å skape morgendagens Norge. Ønsker du å være en del av fremtiden, må du engasjere deg, mener Amalie Holt fra Folkeinvest.

– Jeg tror mange synes at det er noe spennende og tiltrekkende ved en såpass unik forretningsidé. Det er en ny verden og en kul reise å være med på, både som gründer og investor, sier Vilde Bergan. Hun står med gründerideen sin i hånda, og prøver å beskrive konseptet. Det er en elektrisk hale, som kan vekke oppmerksomheten til utenforstående.

Bergan valgte å satse på noe så originalt som kostymeteknologi. Bransjen er kanskje ukjent for mange, men det er et konsept som har en enorm markedsverdi. I dag har Cosgear, som selger produkter til Cosplay-industrien, blitt en global snakkis.

Produktene er å se i alle verdenshjørner, samt på TikTok og på Instagram. Bak Bergan og teamet står det 300 investorer som gjennom Folkeinvest bidro med seks millioner kroner da de hentet kapital gjennom en folkefinansieringskampanje.

EIK_1216HVA MED EN FLUFFY HALE? Vilde Bergan er en av flere suksessfulle entrepenører. 

Et ukjent univers

Det at Cosplay-markedet var ukjent for Bergan, gjorde henne desto mer nysgjerrig. Kort fortalt er Cosplay en hobby, der man kler seg i kostymer og deltar på ulike messer rundt i verden. Det antas at det finnes rundt 130 millioner Cosplayere i verden. Bergans første produkt er denne halen, som har fått navnet Costail. Den beveger seg i takt med kroppens bevegelser.

– Du trenger ikke nødvendigvis å være i målgruppen for å forme ideen. Vi har jobbet tett med kunden hele veien, og på den måten tilpasset og utviklet produktene våre gjennom kundestyrt produktutvikling.

– Gjennom Folkeinvest fikk vi formidlet budskapet vårt på en transparent måte. Vi var åpne om fremgangen, målet og risikoen. Samtidig er folkefinansiering en fin form for inkludering. Ola Nordmann har ikke hatt disse mulighetene tidligere, men hvis det sitter noen der ute som har penger til overs og vil investere – er det nå en mulighet.

– Investering er en form for sparing, samtidig som man får brukt kunnskapen sin på nye måter, sier Bergan.

Bergan mener reisen med Folkeinvest har vært en utelukkende positiv opplevelse og er en fin inngangsportal for små oppstartsbedrifter.

– De er kompetente, behjelpelige og gir feedback hele veien. Som gründer kan du raskere komme til punktet hvor du kan innhente kapital. Du slipper unna veldig mange prosesser som stjeler tid, sier Cosgear-gründeren.

EIK_1182

Kom deg inn tidlig

– Tør du, og har du råd til å investere i noe du tror på, kan det være en fordel å komme seg inn tidlig, sier Amalie Holt. Hun er kommunikasjonssjef i Folkeinvest.

Du som investor har da en gylden mulighet til å danne en god relasjon med menneskene bak firmaet og være med på å skape bedriften på veien.

– Ønsker du å være en del av fremtiden, må du engasjere deg – gjerne gjennom et selskap du mener har livets rett. Det er likevel viktig å presisere at du aldri skal investere mer enn du har råd til å tape, sier kommunikasjonssjefen.

Bli en investor

Investering i unoterte aksjer innebærer høy risiko. Du kan potensielt oppnå høy avkastning – men du kan også
risikere å tape hele beløpet du har investert. Sett deg nøye inn i betingelsene og i informasjonen om firmaet du ønsker å investere i.

EIK_1174KLAR FOR Å HJELPE: Amalie Holt, kommunikasjonssjef i Folkeinvest, sier hele apparatet i Folkeinvest står klar for å hjelpe unoterte selskap som trenger bistand til å hente kapital

Sulten på suksess

Karen Elene Thorsen bak appen Sulten og Instagram-kontoen @fattig.student er enig med Bergan.

– Folkeinvest har betydd alt for Sulten. Det er takket være dem at vi er der vi er i dag. Ved hjelp av 330 investorer fikk vi muligheten til å ansette, samt å lansere Supersulten, som er premiumversjonen vår.

Thorsen liker at investorene er vanlige forbrukere. Hun var aldri interessert i at en stor dagligvarekjede skulle ta eierskap over det hun selv hadde skapt: en app som hjelper folk med å ta bedre beslutninger når man er sulten. Alle funksjoner inne på appen skal bidra til mindre matsvinn.

– Nå er investorene bak appen folk som faktisk bruker den selv og som har lyst til at den skal vokse.

– Har du noen råd til de som ønsker å investere for første gang?

– Et godt tips er å se mot Folkeinvest, som huser spennende startups. Der kan du finne nye konsepter og kjenne på hva du ønsker å være en del av. Det er gjennom investeringer vi kan bygge verden som man ønsker den skal være. Støtt selskaper som tenker på morgendagen, tipser den unge gründeren.

EIK_1184APP SOM HJELPER DEG MED MATSVINN: Karen Elene Thorsen har også fått hjelp av Folkeinvest. 

Rekord

– Da vi hentet kapital via Folkeinvest, satte Sulten AS rekord. Halvparten av investorene er kvinner, noe som er verdt å skrive i historiebøkene. Verken før eller siden har Folkeinvest oppnådd en lignende kjønnsbalanse.

– Det hører sjeldenheten til å få en så stor oppslutning fra kvinner. Her er det tydelig at Thorsen og resten av teamet klarte å engasjere folk flest. Om vi snakker om en ideell verden, bør alle selskap ha tilsvarende eierstruktur, mener Holt, og legger til at mangfold er viktig for å lykkes.

– Både Karen og Vilde er viktige premissleverandører for å skape morgendagens Norge, mener Holt.

I dag er kvinneandelen 22 prosent blant 38.000 registrerte hos Folkeinvest – et viktig steg i riktig retning. Holt opplyser om at i år er hele 32 prosent av investeringene via Folkeinvest.no foretatt av kvinner eller foretak eid av kvinner.

EIK_1243

Årsaken til at det er en bransje dominert av menn er ikke entydig, men det Holt vet, er at kvinner gjør minst like gode, om ikke bedre, risikovurderinger og forretningsavgjørelser.

– Dette lar seg spesielt gjelde for småskalainvesteringer under 50.000 kroner, sier Holt, og legger til at kvinner later til å være flinkere til å spre risiko ved å spre porteføljen på flere selskap.

– Vi ser også at de som investerer mindre beløp, ofte er mer nøye og ønsker å bidra med både kunnskap, nettverk og erfaring. Det er denne type investorer tidligfaseselskap ofte trenger sårt, sier hun.

Hent kapital med Folkeinvest

Dette er Cosgear
Cosgear ble lansert av Vilde Bergan som daglig leder i 2019. Hun gikk entreprenørskolen på NTNU – hvor det hele startet.
Cosgear er en bedrift som produserer kostymeteknologi for Cosplay-industrien. Kort fortalt er Cosplay en hobby, der man kler seg i kostymer og deltar på ulike messer rundt i verden.
Det antas at det finnes rundt 130 millioner Cosplayere i verden. 151,3 milliarder norske kroner ble brukt på Cosplay i 2017. Markedet vokser årlig med 15 prosent.
Cosgears første produkt er verdens første elektriske autonome hale. Den beveger seg automatisk i takt med kroppens bevegelse. I dag har Cosgear tre produkter.I 2020 vant de en pris for mest lovende creative tech startup i Norge.
Gjennom Folkeinvest hentet Cosgear seks millioner kroner på 24 timer.
Cosgear AS har solgt kostymeteknologi for over 8 MNOK til kunder i mer enn 25 forskjellige land.
Dette er Sulten
Årlig kaster vi 417.000 tonn mat som kunne vært spist. Dette ønsket Karen Helene Thorsen å gjøre noe med.
Appen Sulten ble lansert august 2020 og skal hjelpe deg som forbruker å redusere matsvinn. Tiltakene skal være bra for lommeboka, men også miljøet.
Det hele startet gjennom Instagram-kontoen @fattig.student, hvor Karen Elene Thorsen inspirerer flere tusen hver eneste dag når det kommer til mat, miljø og sparing
SuperSulten er premiumversjonen i appen, hvor det er betalingsmur.