Arne har utviklet løsninger for klima og miljø i 25 år - nå har han knekt koden
- Jeg kan godt huske Alta-saken og hva jeg tenkte om utbygging av urørt natur da jeg var ung, forteller Arne Høeg når han blir spurt om hvor langt tilbake han kan huske sitt sterke miljøengasjement.
Arnes barndom bestod av mange turer i skog og mark, diskusjoner rundt middagsbordet om miljøsaker, samt skruing på maskiner av forskjellige slag. For ved siden av miljøengasjementet var Arne også lidenskapelig opptatt av maskiner.
- Jeg er jo veldig glad i mekaniske ting, gjerne maskiner. Det er vel det jeg har vært mest fascinert av siden jeg var bitteliten.
FOTO: Arne Høeg og Kristian Løver på kontoret i Asker.
Når Arne ble voksen var det derfor liten tvil om at han skulle jobbe i grensesjiktet mellom maskiner og miljø. Men det skulle ta tid for industrien å bli mottakelige for miljøvennlige løsninger. Arne fortsetter;
- På 90-tallet ble jeg forsøkt rekruttert av et stort oljeselskap. Da jeg foreslo at de så raskt som mulig burde gå over til produksjon av fornybar energi ble det ikke mottatt så veldig godt, og vi fant ut at det var best at vi gikk hver vår vei.
Veien Arne tok førte ham først til utviklingen av små miljøvennlige gasskraftverk, videre innom utvikling av blant annet presisjonssprøyting av ugress i jordbruket, før han tok sats og utviklet det som sannsynligvis var en av verdens første industrielle varmepumper, basert på Stirling-prinsippet for 18 år siden. Den teknologiske utviklingen var en suksess, men den store responsen i markedet uteble, forteller Arne, før han legger til:
- På den tiden var energi svært billig, og bedriftene var overhodet ikke opptatt av å redusere klimagassutslipp.
Erfaringene fra denne tiden skulle likevel vise seg å være gull verdt:
- I denne perioden oppdaget jeg at det var like viktig å optimalisere energistrømmene i fabrikkene som det var å bruke varmepumper til å produsere varme, sier Arne.
Det var med dette bakteppet at Enerin AS ble opprettet i 2018: For å redusere energiforbruket til fabrikker kraftig ved hjelp av mer intelligent styring av produksjon og forbruk av varme.
To år etter oppstarten jobbet Arne dermed med effektivisering av energistrømmene i diverse fabrikker rundt om i landet. Men det var én gjentakende tilbakemelding fra bedriftene han ikke kunne gi slipp på:
- Bedriftene var svært fornøyde med resultatene fra mer intelligent styring av fabrikkene, men de innså også at de kunne spare enda mer penger og redusere klimagassutslippene ytterligere hvis de i tillegg benyttet en varmepumpe tilpasset sine behov, forklarer Arne før han legger til:
- Vi ser nå en kombinasjon av høyere energipriser og et langt større fokus på reduksjon av klimagassutslipp. Dette gjør at vi har en enorm etterspørsel etter våre løsninger.
Basert på dette startet utviklingen av varmepumpen HoegTemp i 2020, en høytemperatur varmepumpe spesialdesignet for industriens behov.
- I mange tilfeller ser vi at kombinasjonen av våre varmepumper og mer intelligent energistyring kan redusere energiforbruket i fabrikker med hele 70 prosent, forklarer Arne.
I kontrast med hvordan det var å selge inn varmepumper til industrien for 18 år siden, ser han nå en svært lys fremtid.
Den første varmepumpen er nå i drift ved Bryne, og salgskontrakter på de to neste har blitt signert. Selv om løsningen er utviklet og etterspørselen er stor er det ingen automatikk i å få det ut til kundene.
- Det er fortsatt lange beslutningsprosesser og relativt store investeringer, forteller Arne.
Derfor gjennomfører Arne og Enerin i disse dager gjennomfører en emisjon med FolkeInvest som tilrettelegger.
- Kapitalen vi nå henter skal dekke etterspørselen hos kundene. Vi har etter mange års arbeid funnet en løsning som virkelig kan hjelpe på klimaproblemet, og jeg håper folk vil være med på denne reisen, avslutter Arne.