Skip to content

- Advokatbransjen er overmoden for disrupsjon

I mai 2020 la Erling Løken Andersen advokatkarrieren på hylla for å vende tilbake til tilværelsen som IT-gründer. Etter årene i advokatbransjen konkluderte han med to ting:

– Advokatbransjen er generelt svært sidrumpa og lite transparent.

Slik kom ønsket om å utvikle og utfordre advokatbransjen. Sammen med andre likesinnede begynte Advokatguiden å ta form. Nå gjennomfører selskapet sin første eksterne kapitalinnhenting.

Ikke mye «tech» over måten advokater jobber på

IT-gründer Erling Løken Andersen kom snublende inn i advokatbransjen. Han trengte advokatbistand etter å ha mottatt et skattekrav i millionklassen fra salget av nettsamfunnet Biip.no til Egmont og TV2, med en prislapp på 76 millioner kroner. Timesatsen ga ham bakoversveis.

– Jeg betalte 100.000 for en kopp kaffe og et brev til Skatt øst. Det ville garantert blitt en årelang kamp mot Skatteetaten. Sånn kunne jeg ikke fortsette. Derfor tok jeg like greit jussen i «selvforsvar», fullførte studiet på halv tid og vant til slutt saken mot Skatt øst, som selvprosederende.

Som IT-mann og gründer av en rekke digitale tjenester ble han overrasket over hvor gammeldags advokatbransjen var.

Skjermbilde 2022-11-27 kl. 21.15.36
Foto: Gründer, Erling Løken Andersen, og CEO, Ali Ahmed.

– LegalTech har lenge vært et buzz-ord i bransjen, men det er ikke så mye «tech» over måten advokater jobber på. De siste par årene har de teknologiske fremskrittene primært handlet om dokumentautomatisering, tale-til-tekst og digitalisering av trykte lærebøker. Sakshåndteringssystemene er som regel antikvariske og fragmenterte i funksjonalitet.
Samtidig kjemper bransjegiganten Lovdata med nebb og klør mot at gode, frivillige initiativ som Rettspraksis.no skal tilgjengeliggjøre rettsavgjørelser gratis på nett.

Andersen mener at ingenting av dette er disruptivt, og at advokatene i dag stort sett jobber på samme måte som de alltid har gjort.

– Jeg tør påstå at advokatbransjen overhodet ikke henger med i tiden når det gjelder digitalisering. Bransjen går dermed glipp av fantastiske muligheter som ikke bare kan effektivisere arbeidet, men også gjøre det lettere for yngre advokater og mindre firmaer å lykkes.

Klientrekrutteringen står så og si stille

Andersen mener at klientrekrutteringen i praksis har stått på stedet hvil siden 1800-tallet. Han påpeker at klienter rekrutteres gjennom advokatens nettverk og via word-of-mouth. Noe som fungerer fint om du er en eldre advokat i et stort og etablert advokatfirma, men gjør det vanskelig for nye, sultne advokater å få relevante oppdrag.

– De er underlagt selskapets interne hierarki, hvor man tildeles innkomne saker og beroliges med at man «stadig rykker fremover (oppover) i køen». Denne tradisjonelle tilnærmingen til klientrekruttering gjør det også utfordrende for mindre, spesialiserte firmaer å drive lønnsomt, fordi det finnes en forventning om at du skal levere alt innenfor et fagfelt som er svært bredt.

Skjermbilde 2022-11-27 kl. 21.19.18

Den tidligere advokaten påpeker at selv om advokat er noe de færreste har lyst til å bruke, er det noe de fleste på et eller annet tidspunkt må bruke. Derfor syns han det også er rart at advokatene ikke bruker mer tid på markedsføring og på å tydelig kommunisere hva de er best på.

Les mer og invester


Lite transparent bransje

Det som likevel kanskje skremmer ham mest er hvor lite transparent advokatbransjen er. Han forteller hvordan det er klin umulig for mannen eller kvinnen i gaten å navigere i det ukjente advokatlandskapet.

– Hvem er faglig dyktig, hvem er best på pris, hvem kan skatterett, hvem er flink til å kommunisere på mitt språk? Jeg vet fra innsiden at det finnes gode og dårlige advokater; at noen advokater banker ut en e-post på en halvtime, mens andre bruker det firedobbelte. At ikke alle advokater er like gode til å prosedere, og at det betyr mye om advokaten også evner å vise empati.

Andersen mener at advokater har levd en beskyttet tilværelse altfor lenge og at klientenes eneste ris bak speilet hittil har vært å klage advokaten inn for disiplinærmyndighetene.

– Det kan oppfattes som en omstendelig prosess hvor 85 prosent av sakene uansett ender med avvisning eller frifinnelse. Samlet sett kan dette potensielt undergrave ideen om et fritt marked. Dét er noe jeg ønsker å gjøre noe med.

 

Advokatguiden AS
Hva: En advokatindeks der brukere kan finne og vurdere advokater.
Hvem: Advokatguiden ble startet av Erling Løken Andersen sammen med CTO og designer Francois Savard og CFO Ben Lauritzen. I dag er Ali Ahmed CEO, og tjenesten drives av disse fire og et team bestående av tre selgere for Norge, Sverige og Danmark og en utvikler.
Hvorfor: Bidra til økt transparens og demokratisering av advokatbransjen, og gjør advokattjenester mer tilgjengelig for folk flest.
Hvordan: Tilgjengeliggjøre Advokatguiden til flest mulig slik at de kan finne og vurdere advokater i sitt land, og samtidig bidra til at advokater kan «markedsføre seg selv» gjennom plattformen i stedet for at det må gå på «word-of-mouth».
Hvor: Tilgjengelig på advokatguiden.no, advokatguiden.se, advokatguiden.dk, legaly.ch og legaaly.nl

Kundene er blitt digitale

Selv om enkelte advokater fortsatt skriver med fjærpenn er kundene deres blitt digitale, sier Andersen. Han trekker frem at folk googler, sjekker referanser og gjør sine egne undersøkelser før de velger advokat. Når en bransje som i Norge omsetter for nesten 19 milliarder fortsatt er så lukket, vil folk begynne å sette spørsmålstegn, mener han.

– Jeg heier på en forflytning av makten i samfunnet, der advokatklienten i mye større grad sitter i førersetet. Jeg tror neppe morgendagens advokater kan sitte bak pulten sin og vente på oppdrag. Til det er kundene blitt for smarte.

Advokatguiden ønsker å skape transparens i advokatbransjen verden over
I 2021 traff Andersen den unge, fremadstormende norske advokaten Ali Ahmed.

– Jeg forstod raskt at Ali så det samme som meg: En bransje hvis tradisjonelle natur og arkaiske strukturer representerer en enorm forretningsmulighet.

Andersen ansatte Ahmed som CEO i Advokatguiden, for sammen å forsøke å disrupte den internasjonale advokatbransjen.

Skjermbilde 2022-11-27 kl. 21.22.53


Advokatguiden AS gjennomfører nå sin første eksterne kapitalinnhenting.

– Vi planlegger å hente inntil 7 millioner gjennom Folkeinvest. Pengene skal vi bruke til å skalere vår allerede suksessfulle legaltech-plattform internasjonalt.

Norge er bare første skritt på veien. Nå skal Andersen, Ahmed og resten av teamet ut og ta markeder som Sverige, Danmark, Sveits, Tyskland, Frankrike og USA, bare for å nevne noen.

– Men vi trenger dyktige folk med på laget. Som ser de samme mulighetene som oss. Som tror på oss. Blir du med? La oss dra på en reise ut i verden sammen, avslutter Erling Løken Andersen.