Skip to content

Vandre skal fremme gjenbruk med finansiell tretrinnsrakett i ryggen

Vandre utvikler en tjeneste der de hjelper merkevarer innenfor tekstilbransjen med å lansere og drifte gjenbrukskonsepter. Gjenbruk er det mest effektive tiltaket som kan gjøres for å begrense klimautslippene i en bransje som står for 10 prosent av de globale utslippene. Nå skal Vandre ut i Europa med sterke aktører i ryggen.

Vandre ble startet av Henriette Wiken Lund og Våren, et Venture Studio spesialisert på grønn omstilling, i 2020. Våren samarbeider tett med VC-aktørene NEW & Company og Sandwater, der alle partene er spesialisert på forskjellige faser i utviklingen av et selskap. De har en felles ambisjon om å utvikle en tretrinnsrakett for grønne selskaper, fra idé til børs, og Vandre er i ferd med å utkrystallisere seg som det første selskapet som vil kunne ta denne reise.

Modellen er ganske enkel. Våren skal være med å starte selskapene og være tett involvert i småbarnsfasen til selskapene. Når den første fasen er over, så skal NEW & Company involvere seg og bidra til skalering og internasjonalisering, før Sandwater i den siste fasen bidrar til å gjøre selskapet til en robust aktør.

NEW investerte i Vandre for 1,5 år siden og har arbeidet tett med grunderteamet. Som Tore Totland, managing partner i NEW sier:

– Vandre har greid å kombinere det å ha en klimapositiv forretningsmodell med det å være et finansielt og kommersielt svært interessant case. I NEW har vi god erfaring med å skalere selskaper og vi mener at Vandre nå er i ferd med å rigges for å virkelig sette fart ut i Europa. Her skal vi blant annet trekke på vår erfaring fra det vi har gjort med Casi som nå er aktive i syv europeiske land.

Les mer og invester

Bilde tretrinnsrakett - NEW, SW, VårenHAR TRO PÅ SELSKAPET: Tom Even (CEO Sandwater), Jakob Retvedt Bakkerud (CEO Våren) og Hans Kristian Aas (CEO Casi (tidligere Imove) og Partner i NEW). 

Som en del av skaleringen skal Vandre også forberede seg på investeringer fra venturefond i en senere fase. Da er det en stor styrke å ha etablerte aktører tett påkoblet. CEO i Sandwater, Tom Even Mortensen, har fulgt Vandre over lang tid allerede:

– Gjennom samarbeidet med Våren og NEW så har vi fulgt Vandre siden selskapet ble etablert. Vi har stor tro på sirkulære forretningsmodeller som Vandre, og det er gledelig at disse selskapene nå også får etablert et kommersielt moment. Vi håper og tror at Vandre ila det neste året vil fortsette veksten, bygge et solid fundament, og synliggjøre mulighetene videre som er viktige for investorer i en senere fase. Gjennom samarbeidet med Våren vil Sandwater bidra til at Vandre kan lykkes med denne reisen.

Henriette Wiken Lund har stor tro på det neste året, og understreker at alt er opp til hva Vandre selv oppnår:

– Vi jobber til daglig tett med NEW, og legger strategi og utvikler selskapet i samråd med de. Sandwater får vi mye nyttig sparring fra, og det er nå dags for å ta Vandre til nye høyder, der caset kan være interessant for Sandwater. Det gjenstår knallhardt arbeid, men med dagens team, etterspørselen av gjenbrukstjenester i markedet og det tette samarbeidet med Våren og NEW, er jeg helt overbevist om at dette er noe vi får til.

Jakob Retvedt Bakkerud, daglig leder i Våren og medgrunder i Vandre, slutter seg til:

– Vi har allerede signert flere store samarbeid som vi skal iverksette med en gang vi har ytterligere kapital i selskapet. Det å lansere de allerede signerte samarbeidene med Active Brands, Alfa Sko, og Swims vil alene være store steg for Vandre. Jeg gleder meg til det neste året og å få videreutviklet både selskapet og samarbeidet med NEW og Sandwater.

Les mer og invester

Før du kjøper aksjer, bør du forstå risikoen dette innebærer. Ikke invester mer enn det du kan tape.