Skip to content

Seriegründer Morten Kvam om kraften av ekte partnerskap

Med to ny-etablerte partnerskap er Skogluft foran skjema av planlagt vekst-strategi. Daglig leder Morten Kvam snakker seks språk flytende. Han spiser dessert til frokost og puster grønt uten å ha grønne fingre. Møt seriegründeren som lever med kronisk lykkepromille til hverdags, og det uten en dråpe alkohol i blodet. 

- Er du rusa på livet?
- Mer en slags framtidstro!

FN har satt klodens fremtid på agendaen med 17 overordnede bærekraftsmål. Konkrete delmål gjør det enklere for næringsliv, offentlige institusjoner og privatpersoner å ta del i dugnaden. Skogluft har brettet opp ermene.

Les mer og invester herSkoglufts misjon er å knytte mennesker til naturen igjen. Med det følger en forpliktelse til å beskytte den.

- Gjør dere det? Beskytter den?
- En beskytter gjerne det en har et forhold til. Vi tar naturen med inn der mennesker er. På den måten tvinger vi mennesker til å forholde seg til naturen som noe levende og gjensidig avhengig av mennesker. 

- Det virker pretensiøst..?
- Vi jobber systematisk gjennom hele vår verdikjede for å optimalisere produkt og forretningsmodell dithen at det svarer til bærekraftsmål 12 - ansvarlig forbruk og produksjon, 13 - stoppe klimaendringene og 17 - samarbeid for å nå målene.

Det er seasoned entrepreneur, og nå daglig leder av Skogluft AS, Morten Kvam, som inviterer på kaffe. Atmosfæren i hjemmet er lun og imøtekommende. Det er rosetter i taket og veggene er fylt av malerier med gullrammer. Jeg ser meg rundt og før jeg rekker å spørre har Kvam kommet meg i forkjøpet;

- Jeg forhandler med kona om hvilket bilde som må ryke til fordel for vegghengte planter. Vi har Skogluft på badet altså, og på rommene til barna.

FAKTABOKS
HVA: Skogluft AS
HVORDAN: Modulbaserte, levende plantevegger til pynt, velvære og, eller vertikal matdyrking. Med følger en app som veileder en gjennom plantens prosesser
HVORFOR: For å knytte mennesker til naturen igjen
AKTUELL MED: Ny emisjon på Folkeinvest.no


- Hvordan starter morgenen din?
- Den starter kvelden før med at vi baker. Du behøver ikke si dette til noen ernæringseksperter, men det er bestandig noe søtt. I dag var det eplekake. Jeg har tre fine barn og en italiensk kone. Det er få tidspunkt på døgnet hvor vi får samlet hele gjengen, men måltidene er viktig. Spesielt frokost, det er det verdt å stå opp litt ekstra tidlig for.

- Hvor tidlig?
- Rundt 0600.

IMG_1892
Søt frokost på italiensk vis hos familien Kvam på fem. Foto: privat.

Morten Kvam har en imponerende merittliste. Et kjapt google-søk, supplert med Linkedin-informasjon etterlater et inspirerende inntrykk. Spoler en fire tiår tilbake i tid hadde 80-tallets jappetid nådd sin peak, en finanskrise stod for tur og allerede da utviste unge Kvam strategiske ferdigheter.

- Du fikk NHH til å godkjenne det italienske universitetets siviløkonom-grad?
- I Norge fantes det knapt en espressobar på slutten av 80-tallet, det var traust. Det var en åpenbaring å komme til Italia, det blomstret. Italia var estetisk både i design, arkitektur og i væremåte. Det var tiltalende, jeg følte meg hjemme og tenkte; her kan jeg bo og leve som en ekte italiener. Så ja, jeg fikk løpet godkjent dithen at jeg fikk vanlig studielån og stipend.

- Hva liker du med Italia, annet enn espressoen? 
- Det mellommenneskelige! Italienerne er åpne, direkte og varme. Det er ikke helt unikt, Nordmenn har det også i seg, men, jeg må bare si det som det er, det kommer først til syne ved promille mellom 0,5 og 0,9.

Jeg ler og trekker referanser til Thomas Vinterbergs eminente lykkepromille-film, “Et glass til”.


- Jeg oppfordrer ingen til å ty til alkohol, men det er mange fordeler med å være åpen og nysgjerrig, både privat og profesjonelt. Det er et utrolig godt utgangspunkt for å bygge relasjoner og skape tillit.  

Les mer og invester her

- Er det utelukkende positivt å være åpen?
- Hmm. Det er sårbart. En kan risikere å gå på trynet.

- Har du noen gang gått på trynet?
- Jo, men å møte mennesker med åpenhet og nysgjerrighet har truffet blink 99 av 100 ganger. Det er en morsom måte å leve på fordi livet aldri blir kjedelig.

Kraften av partnerskap

Nylig ble det kjent at Skogluft har etablert partnerskap med to store aktører. I Norge har selskapet teamet up med Milas, en norskeid totalleverandør til utdanningsinstitusjoner. Internasjonalt gjør en kjempeavtale med You Plant det mulig for selskapet å gå inn i det tyske markedet seks måneder tidligere enn planlagt.

- Fortell!
- You Plant kontaktet oss og påpekte at de likte storytellingen vår, vi selger en hel livsstil og ikke bare en modulbasert plantevegg. Så vi inviterte de til Norge. Det var en strålende dag, Oslo viste seg fra sin fineste side. Vi tok de med til samarbeidspartneren som er vitenparken på universitetet på Ås. Har du vært der?

nmbuArktitekt Ole Andreas Sverre står bak Ur-bygningen på NMBU, i tillegg til en rekke andre signalbygg som Grand Hotel Oslo og Christiania Roklubb. Foto: NMBU.

- Ja, bra lokasjon for en “walk and talk” i tro Skogluft-ånd?
- Nettopp! 
- Forskning viser at vi lærer mer og lever bedre i ett med naturen. Derfor inviterer vi den også med inn. Sammen med Milas og You Plant når Skogluft ut til flere. Levende planter på veggen gir barn, elever og studenter, så vel som voksne, nærhet til naturen. Fotosyntesen, som vi er avhengige av, gir mer mening når en selv må vanne og ivareta grunnlaget for den. 

- Har du det gøy på jobb?
- Kjempegøy! Nå mer enn noen gang før. Bærekraft åpner mange dører. Skogluft tar bærekraft med innendørs og det er der mennesker er. Før jobbet jeg med bare kjedelige ting som forsikring, bank, finans og strøm.

- Begge deler er business?
- Ja, prinsippene om å bygge og skape noe er de samme, men det er enklere med Skogluft fordi skogen, luften, kloden, livskvalitet og levemåte angår alle. Interessen det vekker viser at tiden er moden for Skogluft sin nasjonale og internasjonale skalering.

- Hva kjennetegner ekte partnerskap?
- At begge parter har like mye å tjene på partnerskapet. Når begge opplever at synergieffekten av to er bedre enn en har man større mulighet for å lykkes.

- Hvordan blir man ikke for grisk i en slik forhandlingssituasjon?
- Man må forstå at kaken vokser. Om man nøyer seg så og så mye vil det gjøre kaken større og gagne partnerskapet som en selv er en del av. Igjen, det handler om tillit.

Kvam kaster ikke bort tiden potensielt griske partnere.

- Hvis det er noe som skurrer er det bare å gå videre. Ekte partnerskap er utrolig morsomt. 

- Helt ærlig, morsomt?
- Ja! En utfyller hverandre. Det vitner både samarbeidet med You Plant og Milas om. De har noe vi ikke har og motsatt. De besitter en hel del ressurser, det kan være kunnskap, systemer, markedsandeler, eksisterende kunder, og så videre. Det er kostnadsbesparende og strategisk smart for begge parter å inngå partnerskap.

- Og time to market blir betraktelig nedkortet.
- Hundre prosent. Det er jo bare morsomt og givende, avslutter Kvam.


Biologi, design og teknologi kombineres med en kunnskapsportal, – det har skapt et internasjonalt community som gjør Skogluft godt rustet for videre ekspansjon. I denne episoden av Folkeinvest-podcasten får vi besøk av kommunikasjonssjef Anja Stang og daglig leder Morten Kvam. Sammen skal de ta Norge og naturen ut og inn i verden. Hør hvordan og hvorfor!

Les mer og invester her