Skip to content

Fattig students nyeste oppskrift skal redde verden,- samtidig som hun og aksjonærene skal tjene penger

Det finnes nok mat på jorda. Nok mat til å mette en hel verden. Likevel går mer enn 30% av produsert mat i søpla, hver dag. Det vil gründer Karen Elene Thorsen gjøre noe med.

FN har satt matsvinn på agendaen gjennom bærekraftsmål 2 - utrydde sult, og 12 - ansvarlig forbruk og produksjon. Konkrete delmål gjør det enklere for næringsliv, offentlige institusjoner og private personer å ta del i dugnaden.

Vi var i Nordens Paris første gang jeg møtte Karen. I det røde auditoriet på Universitetet i Tromsø satt nærmere 500 forventningsfulle studenter klare for å høre “Fattig
Student” tale. Jeg fikk inntrykket av å møte en royal, ikke av typen kald og ovenpå, mer varm og folkelig, men med en aura som bar preg av å være litt mektig. Hun bar en azurblå blazer, et bruktkupp, som det meste andre hun eier, ifølge henne selv. Rak i ryggen, men da, som nå, med bena godt plantet på jorden.

Klokken er 10:30, hun har smågroggy morgenstemme og drikker fra det jeg antar er denne mandag formiddagens første kaffekopp. Med all respekt, det er sommer, midt i fellesferien. Halve Norge deiger seg på charter-tur i et “nyåpent” “Syden”, på en hytte, i skauen, på fjellet eller langs sjøen. Hun skjemmes heldigvis ikke, har ingenting å beklage for, men gjør det likevel.

- Dette er Karen “gravid-edition”! Jeg klokker altså inn over 12 timer søvn hver natt.
- Du er en live 3D-printer og produserer et menneske, det skulle vel bare mangle?
- Hmm, sant!

Karen Elene Thorsen
Familie: Samboer + et ufødt mirakel som poppes i desember
Bakgrunn: Gründer av Sulten, en av Norges største influensere, kjent som “Fattig student”
Aktuell med: Ny emisjon gjennom Folkeinvest
Sover mellom: 2200 - 0800
Jobber: Uvisst antall timer i uken
Lytter til: Fuglekvitter
Folkeeventyr: “Den lille røde høna og hvetekornet”

Blå blazer er byttet ut med casual sommerkjole, solbrun hud erstatter sminken, men selv med litt hovne øyelokk bærer Thorsen fortsatt en spesifikk aura. Den minner om Diana og Beyoncé, på en og samme tid.

- Hvordan starter morgenen din?
- Med kaffe. Det er samboeren min som vekker meg, med nytraktet krutt hver morgen. Så jobb, morgenmøte med teamet.

- Hvem er teamet?
- Det er Nikolai, manager og medgründer. Pia, daglig leder, grafisk designer, SoMe-ansvarlig, fotograf og lifesaver. Og, sist, men ikke minst, Moa, utvikler og tech-Gud. Det er han som står bak alt du ser, og ikke ser av Sultenappen.

- Er dere ikke flere?
- Nei, men vi har blitt en liten familie, som sammen med de 30-40 tusen faste brukerne av appen utgjør et lite, men stort samfunn. Og så skal jo emisjonen gjøre at vi blir et par til med årene som kommer. Vi gleder oss til å ønske nye tilskudd inn i familien.

- Tall, jeg liker tall. Har du et mer sexy tall enn hvor mange ansatte dere er?
Hun ler. Trekker på smilebåndene og henvender seg til, Pia.
- Er det greit jeg bretter ut om innsikten vår, Pia?
Pia nikker.
- En skulle tro folk var i feriemodus, men mat er drivstoff. Vi spiser hver dag. Bare i juni hadde vi over 1 million sidevisninger.

- Er det et bra tall?
- Ja! Det er jo helt sinnsykt.

Instagram-kontoen til @fattig.student teller nærmere 250 000 følgere. Multipliser det med 4, så har du en femtedel av Norges befolkning.

EIK_1221

Hva er kjernen bak Sulten?
- Svaret på deler av FNs bærekraftsmål 2 og 12. Vi er en bidragsyter til å halvere det globale matsvinnet innen 2030.

- Hvordan?
- Med en digital kokebok som samler helhetlige ukemenyer fra alle verdens cuisine. Et lite univers som samler kokker og matlagere i form av profiler, og brukere som følger dem og oppskriftene deres.

- Hvordan redder en oppskriftsapp og ukemenyer verden?
- Søk opp det du har tilgjengelig hjemme og få tips og triks til hva du skal lage med det. Du vet når du tror du har tomt kjøleskap, to gule løk, litt left-over bacon, en pose revet ost til overs fra fredagens pizza og knapt nok to egg? Det blir en deilig pasta carbonara det.

- Det er lett for deg å si.
- Sant. Mat er jobben min. Jeg er trent i å se muligheter der andre ser begrensninger. Målet er å inspirere andre til å vri og vende på hver ingrediens. Det vet generasjonene før oss alt om. På den måten unngår vi at leftover bacon blir harskt og går i søpla. Mat i søpla er penger i søpla. Du kaster ikke en hundrings frivillig?

- Nei?
- Kamuflert som mat gjør en det. Det er uforløst potensiale som kan utnyttes bedre, til fordel for en både lommebok og klode.

- Hva kom først, engasjementet for bærekraft, eller økonomi?
- Jeg var 19 år, student og bodde i en ett-roms leilighet i Bergen. Lånekassens støtte og stipend strakk ikke langt nok. Jeg søkte en hel haug med jobber, men CV’en min nådde ikke opp. Mat var den eneste budsjettposten jeg kunne gjøre noe med.

- Deretter bærekraft, altså?
- Kvalitet versus kvantitet. Flatpakket fastfood-møbel har kortere levetid enn en teak-skjenk fra Finn.no. Når en omgir seg med ting som er ekte vare, ekte håndverk, være seg mat, møbler, eller utstyr …
Hun tar en pause før hun fortsetter.
- .. det gir noen ringvirkninger, det bærer en historie.

- Good vibes only?
- Hundre prosent! Det høres altså så klisje ut, men en føler seg rett og slett bare bedre, lettere.

Frame 166 (1)

- Når slapper du mest av?
- Lørdag er hellig. Eller, jeg forsøker i hvert fall å holde lørdag fri for jobb. Men det er når jeg har timeplanen tom og hodet hviler at de virkelig gode ideene strømmer til. Kreativiteten blomstrer, så jeg tar frem penn og papir.

- Vil du knytte noen refleksjoner til at du tilhører en minoritetsdel av startup-og gründer-miljøet?
- Som kvinne tenker du på?
- Ja.
- Jeg er heldig som har muligheten! Det er ikke sånn at en går rundt hver dag og tenker "meg som kvinne", men når en ser på statistikken så tenker en jo "oi, vi er ganske få". Det føles litt mektig. Jeg håper vi blir flere. Og jeg håper Pia og jeg kan være med på å inspirere andre til å ta sjansen til å være med på å skape morgendagens næringsliv. Både som investor og gründer.

- Har dere mange kvinnelige investorer?
- Ja. Av forrige emisjons rundt 300 investorer var over 50% kvinner. Det var rekordfordeling for Folkeinvest. 
- Mer snacksy tall, ja. Jeg liker det.

- Hva er fordelen med mange små investorer?
- Familiefølelsen kanskje? Vi valgte å gå for aksjebasert folkefinansiering for å få forbrukerne med på eventyret. I første emisjon valgte rundt 300 folk å bli med på reisen. Det er takket være de at Sulten har kunnet bli til. Som medeier har de innflytelse på fremtiden. De kommer med innspill, tips og triks og er dessuten viktige ambassadører for et voksende community.

Invester i Sulten

- Har du det gøy på jobb?
- Utvilsomt. Vi bygger noe stort.

- Hva er det beste rådet du har fått?
- Våg å stole på at veien blir til mens du går. Tenk stort, større - verden venter på de gode ideene.

- Hvem fikk du det av?
- Mormor.

- Er hun en kul mormor?
Hun ler, før hun kontant legger til:
- Det er hun. Hun har reist hele verden rundt uten å kunne ett eneste ord engelsk. Det er så rått det. Jeg ser virkelig opp til henne. Dessuten er hun et forbilde på å bruke hver eneste del av en ingrediens. Før het det at en brukte vannet på flere sider. Det gjør mormor med alt fra brokkoli til vaniljekrem. Gårsdagens tomatsuppe blir dagens pizzasaus.



PORTRETTET er en ny serie innhold fra Folkeinvest
der vi intervjuer folk, og kommer tett innpå
de som står bak nyskapingen i Norge.