Skip to content

Møt gründeren som lager mat uten rom for kompromiss

Kjell-Christian Thorsen (44) er rå melkeentusiast. For å bevare melken over lang tid eksperimenterte han med å lage yoghurt. Den er i dag premiert av Norsk gardsost og er i butikkhyller landet over.

Yoghurt-eksperimenteringen er starten på Rawsome – den første kommersielle produsenten i Norge og en av få produsenter i verden som tilbyr rå yoghurt.

– Vi står for kompromissløs kvalitet. Det handler ikke bare om smak og rene økologiske ingredienser, men også om dyrevelferd, bærekraft, ernæring og smaksopplevelser, sier en engasjert Kjell-Christian.

Skjermbilde 2022-08-03 kl. 12.21.45

Han vil lage meieriprodukter på naturens premisser: langsomt, rent og økologisk. Og han spiller på lag med en sterk forbrukertrend. Det er økende interesse for ren og sunn mat. Det fremmer økologiske, rå og veganske produkter.

– Trenden er å spise sunn og ren mat. Folk vil helst unngå mat fra dyr som er sterkt medisinert eller mat som er juks med tilsetninger for smak og holdbarhet. De fleste vil ha ren mat som ikke er tuklet med. Samtidig vil de kjøpe lokal mat. Der kommer vi inn med Rawsome. Råvaren er økologisk og lokal, og vi tilsetter ingenting. Fordelen med syrnede produkter er sikring av melkens opprinnelige egenskaper. Den er fortsatt rå og beholder alle sine opprinnelige egenskaper, sier Kjell-Christian.

I fem år har han ledet Rawsome. Like lenge har han tryllet fram stadig nye produkter basert på rå melk. Forbrukerne vil ha det. Produktene forsvinner fra butikkhyller landet over.

– Vårt problem har hele tiden vært produksjonskapasiteten. Det er dyrt å etablere gode strukturer og effektiv produksjon, men nå er vi der vi skal, sier han.

På Øverland gård på Bekkestua i Bærum er det landlig. Omgivelsene er grønne. Den bynære lufta er ren. Fuglekvitter og lyd av spillende gresshopper dominerer i det kveldsmørket senker seg utenfor lokalene.

Kjell-Christian Thorsen (44)
Aktuell: Grunnlegger og største eier i Rawsome AS
Bakgrunn: Selger med sterk dedikasjon for ren mat og gode smaksopplevelser på lag med god dyrevelferd og naturen.
Hvorfor: Emisjon gjennom Folkeinvest

Kjell-Christian er ingen drømmer. Han er realist. Et liv som hardtarbeidende selger har lært ham å stå i lange løp. Tålmodig har han bygget opp meieriet stein for stein. Veien er lang fra starten for fem år siden i boden hjemme på Røyken. Den var på 15 kvadratmeter. På Øverland gård har han 600 kvadratmeter til rådighet. Inn er en ny produksjonslinje montert nå i sommer.

– Her kan vi produsere 72.000 liter/døgnet. Det er et godt sprang fra 160 liter/døgnet vi hadde de første årene. Den gang gjorde vi alt manuelt. Snart kan vi få en lukket og automatisk produksjon. Det gir nye muligheter.

Kjell-Christian er ikke redd for konkurranse. Konkurrentene er giganter. Tine omsetter for over 24 milliarder. Melkeprodukter er i vekst. Økologiske produkter er i vekst. Den vil han ha en stor del av. Han vil spise andeler fra de store.

– Vårt mål er å ta markedsandeler. Det skal vi gjøre uten å ta snarveier. Vi er garantisten for å bygge en bærekraftig matindustri basert på kompetanse og teknologi slik at god og sunn mat kan produseres i stor skala med minimale klima-avtrykk, på lag med god dyrevelferd, natur og fremtiden, sier Kjell-Christian.

Derfor har Kjell-Christian og resten av teamet bak Rawsome nå satt i gang en kapitalinnhentingsrunde der de skal hente mellom 2,8 og 5,7 MNOK i frisk kapital. 

- Med denne kapitalen skal vi skalere enda raskere, med mål om å bli best i klassen, avslutter Kjell-Christian ydmykt. 

Invester nå