Skip to content

Martin har skapt institusjonen Ille brød - nå henter han kapital

Vi møter Martin Fjeld (38), grunnlegger av Ille brød surdeigsbakeri, på bakeriet i Oslo sentrum en pen april-dag for å prate om institusjonen han har skapt og den pågående kapitalutvidelsen til selskapet. 

Først og fremst; hvem er du?

- Jeg er utdannet idéhistoriker, men omskolerte meg til surdeigsbaker ved kjøkkenbenken mens jeg tok mastergrad. Siden har jeg vært lidenskapelig opptatt av å bake naturlig hevet brød på mel fra det beste lokale kornet tilgjengelig. Ellers er jeg over gjennomsnitlig opptatt av musikk, først og fremst jazz, og tar sporadiske oppdrag som DJ når omstendighetene tillater det.

En allsidig kar med andre ord! Hvordan ser en arbeidsdag hos Ille brød ut?

- For min del går det mye i administrative oppgaver; e-post og telefoner, men jeg er fortsatt ofte med i produksjonen, noe jeg aldri kommer til å slutte med så lenge bakeriet finnes. Jeg baker også hjemme nesten daglig. 

Les mer og invester


 Hvorfor startet du Ille brød?

- Vi ønsket å løfte fram den eldgamle kunsten med å bake naturlig hevet brød, samtidig som brødene i Oslo by skulle være enda mer lokalt forankret. Når vi så at vi kunne få tak i  fantastiske råvarer lokalt: økologisk dyrka urkorn, malt på stein, cirka 40 minutter unna bakeriet, var det en no-brainer å starte Ille brød, sier Martin med et smil før han legger til: 

- Målet vårt er å tilby et mest mulig smaks- og næringsrikt brød for folk i Oslo, og etterhvert hele Norge. Men vi jobber også mye med å formidle hvordan dette brødet skiller seg fra brødet du får i de fleste butikkhyller; vi har skrevet to bøker om surdeigsbrød og -bakst, og holder regelmessig kurs og foredrag, i tillegg til konsulentoppdrag for restauranter og kantiner.

De fleste kjenner Ille brød som en institusjon, men de færreste kjenner til i hvilken utstrekning dere leverer - hvordan går det med salget?

- På daglig basis leverer vi surdeigsbrød og søtbakst til cirka 40 utsalgssteder, restauranter og kantiner.  På listen over steder vi har gjort oppdrag for kan nevnes Kongehuset og Michelin-restauranter som Schlägergården, Credo og Maaemo.

Hva vil hentet kapital bidra til?

- I dag har vi produksjon og utsalg i Sundtkvartalet i Lakkegata 53, men når emisjonen er gjennomført vil vi åpne et nytt og mer sentralt utsalgssted, slik at vi kan nå betraktelig flere sluttkunder, sier Martin, før han legger til: 

- Vi selger til mange andre butikker i dag, som Gutta på Haugen, Røtter og Jacobs på Holtet, og skal fortsette med det, men mye av marginen går da til distributør og B2B-priser. Å ha et nytt eget utsalg vil sikre at en betydelig større del av omsetningen tilfaller oss som faktisk har produsert varene.

Hva blir de viktigste investeringene i det nye bakeriet?

- I det nye lokalet skal vi installere vår egen kornmølle, slik at vi både blir selvforsynte med fullkornsmel og kan selge ferskmalt mel til kundene våre. Nye Ille brød vil bli et ressurssenter for korn og brød, hvor folk kan oppleve viktigheten av å velge riktige råvarer, og forskjellen ferskmalt mel utgjør for det ferdige brødet. 

illebrodBILDE: Bilder fra bakeriet

Alle er ikke like kunnskapsrike på næring og bakekunst. Hva er utfordringen med industrielle brød?

- Naturlig hevet brød på bra korn og mel har blitt bakt i tusenvis av år, men de siste tårene har brødet blitt erstattet av industriens gjær, moderne hvete og valsemalt mel som smaker og metter dårlig, designet først og fremst for å holde lengst mulig på butikkhyllen, sier Martin før han legger til: 

- Derfor trenger vi en 're-volusjon' i måten folk tenker om brød og korn, med trykk på re. Vi må vinne tilbake smaks- og næringsrike brød, og et håndverk å være stolt av. Et uimotståelig brød som samtidig er lett fordøyelig og derfor bra for magen.

Les mer og invester

Og nå henter dere kapital?

- Ja, vi henter kapital for å ta enda større markedsandeler og optimalisere driften vår. Vi håper så mange som mulig av våre stamkunder og andre interesserte ønsker å investere i selskapet vårt! I investeringstilbudet vårt skal de som er interessert i å investere få svar på det de måtte ha av spørsmål om investeringsmuligheten.